T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SİLİVRİ - İBB Abdülezel Paşa Ortaokulu

Etiket Sonuçları: teknoloji

May

Bilişim; insanların teknik, ekonomik ve toplumsal iletişimde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlendiği bilim dalıdır. Bir başka deyişle bilişim; mevcut olan bilginin daha pratik hale gelmesini sağlamak amacı ile bilgisayarlar ve elektronik aletlerden yararlanmamıza imkan tanıyan teknikler bütünüdür. Günümüzde bilişim kelimesini duymayan yoktur. Zira teknoloji ve bilim geliştikçe bilişim teknolojileri de hayatımızın her alanına etki etmekte ve mevcut düzende kendini geliştirme alanı bulmaktadır.

Mayıs ayının ilk haftası olan Bilişim haftası olarak kutlanılmaktadır. İnsanları ortak düşüncede birleştiren ve ulusal bilgi toplumu oluşturmayı hedefleyen bilimin, bu bilgilerin bir anlamda yeniden işlenmesi olan bilişimin ve insanın yaşamını bu denli etkileyen, ufkunu açan, uygarlığı hızla geliştiren teknolojinin bilinçli ve faydalı kullanımı üzerinde durmak amaçlanmaktadır.

Mrt

Bilim ve Teknoloji Haftası her sene 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanmaktadır. Haftanın amacı bilim ve teknolojideki gelişmeler konusunda bir hareketlilik sağlamak, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri tanıtmaktır. Bilim: Türk Dil Kurumu sözlüğünde şöyle tanımlanıyor: Bilim “Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.” “Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.” “Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.”

 

Bilim ve Teknolojinin Önemi

 

Atatürk bilimin önemini belirttiği “Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir akıl ve bilime önem verenler benim mirasçılarım olurlar” ve “Dünyada her şey için medeniyet için hayat için başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir fendir ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir cahilliktir doğru yoldan sapmaktır.” sözleri ile o dönem ki terimler ile söylemek gerekirse ilmin ve fennin ne kadar önemli olduğunu açıklamaya çalışmıştır. Bilim ve Teknoloji de geri kalan toplumların çok kısa süreler zarfında bu konularda ilerlemiş medeniyetler ve ülkeler karşısında bir nevi sömürge durumuna düşecek olduklarını söylemek için kâhin veya çok zeki olmaya gerek yoktur. Bilim sadece pozitif bilimler kabul edilen fizik, kimya, biyoloji vs. gibi dallar dışında ülke yönetimleri, ülke ekonomi yönetimleri gibi birebir insan hayatını ilgilendiren her türlü kanala, olguya ve de konuya girmiş bulunmaktadır. En basit görülen konularda dahi yıllarca ve sabırla araştırma yapan ülkeler bunların karşılığı yepyeni teknolojik gelişmeler ile fazlası ile almış bulunmaktadır. Ancak bilim ve teknolojide ilerlemek demek koskocaman holdinglerin utanç verici bir şekilde yaptığı gibi dışarıda (özellikle Çin’de) üretilen cihazları satacak mağaza zincirleri kurmaktan ibaret değildir. Yabancı yatırımcı çekeceğiz diye yabancı şirketlerin ülkelerin bizlere vermedikleri teknoloji ile sadece ucuz işgücümüz ile montajcıları olmak ise hiç değildir.

 

Bilim ve Teknoloji haftası Neden Kutlanır, Bilim ve Teknoloji Haftasının Kutlanmasının Amacı

 

Bilim ve Teknoloji Haftasının kutlanmasındaki amaç, Türkiye’de bilgi toplumu yaratmaktır. Öğrencilerin bilime, bilimsel düşünceye, gelişen teknolojilere ilgilerini çekmek, bilhassa bilgi, beceri ve üretim yeteneklerinin gelişmesine aktif eğitim ve öğretim yöntemiyle katkıda bulunmaktır.

May

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası (1-7 Mayıs) ülkemizde “Bilişim Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bilişim, bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kuran en önemli etkendir. Bu yüzden teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.